26 noiembrie 2016

Romania mediocra

           Zilele trecute am vazut ceva interesant pe Facebook. In Republica Moldova litrul de motorina costa 13,80 lei moldovenesti (MDL) => leii romanesti 2,76 RON / l.
Pana si vecinii nostri moldoveni, au benzina si motorina mai ieftina ca la noi. La noi litrul de motorina costa in prezent 5,03 RON. Unde este diferenta de 2,27 RON intre motorina din Republica Modova si cea din Romania? La urma urmei si Republica Moldova este o tara mediocra, la fel ca Romania. Dar, de ce noi trebuie sa avem preturile la carburanti asa de mari? Daca ne raportam la salariile din Europa, Romania este de departe printre cele mai sarace din Europa, dar la scumpiri suntem printre primii... tipic romanesc.
         Parerea mea este ca diferenta de 2,27 RON reprezinta in mare parte "accizele datorate statului" si adaosul comercial a fiecarui producator de carburant. Culmea ironiei este ca Moldova vine si ia de la noi din tara carburantii. Ramane de vazut cum "se dilueaza" acesti carburanti la ei, de face ca preturile sa fie asa mici. Oricum, moldovenii nu fac parte din UE, ceea ce nu sunt obligati sa tina pasul cu aceasta comunitate europeana.

Bine ca tine pasul Romania cu scumpirile la tot ce exista si ce ne inconjoara, numai cu salariile nu tine pasul mai deloc...  

Un comentariu:

  1. Varianta cea mai ieftina? GPL. E singura motorizare care se merita la noi in tara. Din pacate

    RăspundețiȘtergere